Mérőhely, teljesítménybővítés

ELMŰ regisztrált villanyszerelőre van szüksége? Teljesítménybővítés szükséges a villamos hálózatán? Villanyóráját át kell helyezni, vagy mérőhelyés szabványosítani kell? Vezérelt, vagy H tarifás villanyórával csökkentené a havi és éves villanyszámláját?

Akkor Önnek az ELEKTROBRAND csapatára van szüksége!

Az ELEKTROBRAND villanyszerelő csapata a kivitelezési munkákon felül az ELMŰ ügyintézést is elvégzi Ön helyett.

Így Önnek egyetlen dolga maradt, hogy felhívja az ELEKTROBRAND villanyszerelő csapatát és jelezze felénk igényét, elmondja számunkra elképzelését, vagy megkeressen minket elérhetőségeink bármelyikén.

Mit jelent a teljesítménybővítés?

Röviden a mérőhelynél, villanyóránál található elhelyezkedő kismegszakító “amperszám” növelését.

Teljesítménybővítésre általában lakások, irodák tekintetében kerül sor, amikor a megnövekedett áramigény miatt (sütő, tűzhely, klíma, fűtőszőnyeg) a meglévő, esetleges 16 amperes kismegszakító már nem elég a teljes villamos hálózat zavartalan ellátáshoz.

Mennyibe kerül a teljesítménybővítés?

32 Amperig alanyi jogon jár, ezért az ELMŰ felé Önnek nem kell fizetnie, csak a szerelési díjat 7.428.- Ft, melyet az áramszolgáltató számláz ki Önnek.
32 Amper felett pedig hálózatfejlesztési díj fizetendő az ELMŰ felé.

A mérőórahelynek meg kell felelnie az áramszolgáltató és a szabványok előírásainak, ami a regisztrált villanyszerelő feladata.

A regisztrált villanyszerelőnek fizetett összeg előre nem meghatározható, az mindig függ az igényektől és helyszín különböző adottságaitól.
Önnek viszont nem kell plusz költséggel számolnia, mivel az ELEKTROBRAND villanyszerelő csapata ingyenes helyszíni felmérést és árajánlatot készít Önnek, amelyet Budapesten és az agglomerációban biztosítunk.

Gyakran előforduló teljesítménybővítési díjak:
-mérőhely dokumentációjának elkészítése, felülvizsgálata: 32.000.- Ft
-ELMŰ ügyintézés: 16-26.000.- Ft
-mért és méretlen fővezeték cseréje: 20.000.- Ft-tól
-1 fázisú villanyóra 32 Amperes teljesítménybővítése: 20-140.000.- Ft

Villanyóra áthelyezés:

Lakásfelújításkor, iroda átalakításakor (falak bontásakor, vagy ajtónyílások vágásakor) szükségessé válik a mérőóra, villanyóra áthelyezése.

Ez immáron nem probléma, mert az ELEKTROBRAND villanyszerelő csapata szakszerűen és precízen áthelyezi Önnek a mérőóráját.

Szükséges tudnivaló
, hogy az előírások alapján csak ELMŰ által elfogadott, tipizált mérőóra szekrény szerelhető fel a mérőnyóra és a mérőhely villamos berendezéseinek a  számára, továbbá a mérőhely áthelyezésével a szabványosítást kötelezően el kell végezni.

A villanyórát az ELMŰ által preferált helyeken szükséges elhelyezni, ez lakások tekintetében az utcafront felőli oldalon, társasházak tekintetében a lépcsőház folyósólyán.
Eltérni ettől társasházak esetében csak akkor lehet, ha az műemlék védelemmel ellátott épület.

Mi az a mérőhely szabványosítás?

A mérőhely szabványosítása azt jelenti, hogy egy ELMŰ  által elfogadott tipizált mérőóraszekrény van elhelyezve lakótéren kívül.
A mérőóraszekrény dupla plombálási lehetőséget biztosít az ELMŰ villanyszerelő szakemberei számára.

Vezérelt áram (éjszakai áram)

A vezérelt áram más néven különmért,vezérelt tarifatípus. Régen ezt hívtuk éjszakai áramnak.

Korábban ez a szó szoros értelmében éjszakai áramszolgáltatást jelentett, azaz megközelítőleg este tíztől reggel hatig lehetett igénybe venni. Ehhez nem kellett – és ma sem kell – mást tenni, mint egy külön mérőműszert beszereltetni, ami egy központilag adott jelet érzékelve bekapcsol, olcsóbb áramot küldve a rákötött berendezésekre.

2008. január 1-jétől a gazdasági és közlekedési miniszter 115/2007 (XII. 29.) számú rendelete írja elő a szolgáltató számára az egyes napszakokban alkalmazható fűtési időtartamokat, mely annyiban változott, hogy nem kizárólag éjszaka, hanem a nap bármely szakaszában sor kerülhet az vezérelt áram „bekapcsolására”. Az áramszolgáltatók ugyanakkor kötelesek ezt egy napon, tehát huszonnégy órán belül a téli időszámítás alatt legalább nyolc, a nyári szezonban minimum hat órában biztosítani, a következő bontásban:

Téli időszámítás
22–6 óra (völgyidőszak): legalább öt, legfeljebb hat óra.
6–22 óra (csúcsidőszak): a fenti időintervallumtól függően legalább két vagy három óra, tehát huszonnégy óra alatt legalább nyolc óra.

Nyári időszámítás
23–7 óra (völgyidőszak): legalább négy, legfeljebb öt óra.
7–23 óra (csúcsidőszak): fenti időintervallumtól függően legalább egy vagy két óra, tehát huszonnégy óra alatt legalább hat óra.

“H” tarifa:

“H” tarifával mért villamos energiával esetünkben a legalább 3 jósági fokú (COP), hőszivattyús, klíma megújuló energiaforrással működő, az épületek hő ellátását (fűtését) közvetlenül szolgáló készülék üzemeltethető.

A „H” tarifa költsége fűtési szezonban ugyanannyi, mint az éjszakai, vezérelt „B” tarifás energia ára, fűtési időszakon kívül pedig megegyezik a napszaki „A1” tarifás energiaárral. Fontos továbbá, hogy a „H” tarifás energia nem vezérelt, tehát 24 órában rendelkezésre áll.

A berendezést külön áramkörre, állandó jelleggel, de nem leválasztható módon szükséges csatlakoztatni. Erre az áramkörre semmilyen más fogyasztót rákapcsolni nem lehet, sőt tilos! Még a készülék kiegészítő elektromos fűtését sem szabad.

Miért fontos ezeket tudnunk? Mert „H”tarifával ezek a készülékek a fűtési szezonban 98%-al gazdaságosabban képesek működni, mint egy kondenzációs kazánnal ellátott központi fűtés. A frissen bevezetett SCOP adatok is ezt támasztják alá.

COP szám meghatározása:
A gyártók a készülék hatásfokát az u.n. COP számmal (egy egyszerű hányadossal) adják meg: egy egységnyi villamos energiával mennyi hűtési/fűtési energiát kapunk. Egy átlagos készülék COP száma 2-3 körül van. Az inverter technológiával elérhető akár az 5-ös COP szám is, vagyis 1 kW árammal 5 kW hűtési/fűtési energiát kapunk. “Magyarul”: minél magasabb a COP száma egy készüléknek, annál kevesebb energiába kerül lehűteni vagy felfűteni a légteret.

A teljesítménybővítési, mérőhelyi kivitelezési munkálatai egy nap alatt  elvégezhető rövid határidővel az ELEKTROBRAND gyakorlott villanyszerelő csapatával.
Általában a megrendeléstől és kivitelezéstől számított 10 munkanapon belül megtörténik a teljes ügyintézés.